En grøn ildsjæl gør bæredygtighed til hverdagspraksis

Hvorfor meldte du dig ind i netværket?
Jeg interesserer mig for genbrug, så det virkede naturligt for mig at gøre en ekstra indsats på det kollegium, hvor jeg bor.
Inspirationen fandt mig, og jeg blev en del af netværket for Grønne Ildsjæle for at få ideudveksling og sparre med andre genbrugsentusiaster.

Jeg stillede mig selv spørgsmålet: Hvordan kan jeg være med til at præge, hvordan vi tænker på affaldssortering og genbrug på kollegiet? Desuden er jeg blevet et genkendeligt ansigt nede på den lokale genbrugsstation, Hørgården.
Jeg elsker at kigge efter genbrug, både fordi jeg kan spare penge som studerende, men også for at søge inspiration til hverdagens små udfordringer.
For mig giver det rigtig god mening at fastholde tings værdi og gentænke brugen af de forskellige genstande i mit eget hjem.
Som ildsjæl går jeg op i at videreformidle de fede ting, der sker på min lokale genbrugsstation til mine naboer. Fx deler jeg gladeligt deres genbrugsrelevante events og tilbud, så de også kan give værdi for andre studerende ligesom mig.
Genbrugsmøbler kan for nogle virke uoverskuelige at gøre rent, og derfor vælger man måske genbrugsmøbler fra. Efter min erfaring er der meget få pletter, som en klud og lidt knofedt ikke kan klare. Det er forestillinger om, at genbrugsmøbler kan være urene og denne her forældede tankegang, som jeg gerne vil være med til at udfordre.
Hvordan hjælper netværket dig med at gøre en forskel?
Grønne Ildsjæle-netværket hjælper mig især med hverdagsinspiration – til at sætte små handlinger i gang, der måske i sidste ende kan få flere til at genbruge eller affaldssortere mere effektivt.
Når jeg udvælger de ting, jeg sætter i gang, er det altid vigtigt for mig at lave så få ændringer som muligt. I stedet for at det bliver en byrde for andre at tænke bæredygtighed og træffe flere grønne valg, så vil jeg gerne vise, hvordan det kan gøres nemt. Et eksempel på de her små ændringer kunne være, at jeg har taget initiativ til at placere fraktioner for restaffald, plastik og pant på kollegiets fællesarealer. Det er mit projekt, så jeg sørger selvfølgelig for at holde det ved lige.
Ofte deltager andre gladeligt i mine initiativer, hvis de finder mening i det. Jeg er ikke interesseret i, at “det at tænke grønt” bliver en udfordring for andre. Men heldigvis er de fleste nysgerrige på, hvordan affaldssortering kan være nemt og sjovt.

Netværket fungerer også på den måde, at der bliver genereret rigtig mange ideer. At andre ildsjæle deler de handlinger, der virker for dem. Nogle gange virker de, og andre gange virker de ikke.
Hovedpointen er, at vi inspirerer hinanden, og at vi kan sætte ting i gang. Så det fungerer på en måde som en ideportal for mig, hvor jeg inspireres, udvælger det som passer til vores kollegie, og gør de ting, jeg har tid til. Men jeg synes, det er nemt at vurdere, hvad jeg kan bruge, og hvad jeg ikke kan bruge.
Hvad betyder det for dig at være kollegiets grønne ildsjæl?
Mit vigtigste budskab som ildsjæl er at være nysgerrig på forandring. At være nysgerrig på, hvorfor det er, at vi sorterer. Hvorfor er det, vi skal være opmærksomme på at genbruge?
Det er ikke vigtigt, at mine naboer gør ting 100 % perfekt. Sorterer 100 % korrekt. Genbruger alt, hvad der kan genbruges, men at man er interesseret i at forstå, hvorfor det er, at vi får tudet ørerne fulde af de her ting. For det kommer jo os alle sammen til gode i sidste ende.

Hvis ikke man har overskuddet, så er det også okay at sortere i den mængde, man nu kan. Hvis jeg kan inspirere andre til at få lyst til at gøre lidt, så er det godt. Hvis alle gør lidt, så kan vi rykke meget.
Hvis jeg samler et lille syltetøjsglas op, som står et eller andet tilfældigt sted, så har jeg været med til at gøre lidt. Og hvis jeg endda kan motivere min nabo til selv at sortere det, så er det bare endnu bedre.
Så lad os hjælpe hinanden – også med de små ting. Lad os samle det syltetøjsglas sammen.
Hvordan inspirerer du andre til en mere bæredygtig hverdag?
Jeg prøver at nudge (red.: ”skubbe”) til mine naboer på en hyggelig og inkluderende måde.
Det handler også rigtig meget om kommunikation og at eksperimentere med, hvordan vi kommunikerer omkring de her ting. Hvis jeg gerne vil have, at folk bliver bedre til at sortere, så skal jeg også selv efterleve det, som jeg prædiker.
Vi skal lade være med at gøre klima til en fordømmende snak eller decideret værdikamp. Det handler om at inspirere andre til at gøre bedst brug af vores fælles ting | ❤
